luni, 6 decembrie 2010

Juridice.ro - "Zeno Sustac despre mediere si avocatura"

"Zeno Sustac, Co-Presedinte UNMR si membru in Consiliul de Mediere a declarat marti, 23 noiembrie 2010, in exclusivitate pentru Juridice.ro, ca urmare a mesajului UNBR: „Demersurile pe care le demareaza avocatii in legatura cu medierea, nu vor avea efectul scontat, urmand a fi respinse in cazul in care vor fi promovate in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor. Motivul pentru care Senatul nu a acceptat varianta mediatorilor „de drept” este unul simplu: incalca legislatia in vigoare in domeniul medierii precum si standardele internationale in domeniu. Punctul de vedere al Comisiei Juridice a Senatului coincide cu punctul de vedere al Ministerului Justitiei si Consiliului de Mediere. Amendamentul constituie un precedent periculos pentru profesiile din Romania, prin incercarea de includere a competentelor unei profesii in cadrul altei profesii total diferite.

Situatia e chiar hilara: conform legii avocaturii avocatii sunt cei care ofera consultanta juridica iar conform legii medierii mediatorii sunt cei care nu au voie sa faca acest lucru. Si atunci ma intreb cum avocatul e mediator „de drept”? Voi sustine aceste argumente in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor la momentul oportun. Nu consider abordarea UNBR un gest de curtoazie la adresa corpului profesional al mediatorilor, ci din contra, o incercare de a prelua o profesie. Si asta pentru a ma exprima cu maxima eleganta.

Vad mediatorul si avocatul-parteneri, nu concurenti, ii vad conlucrand nu subminandu-se. Dupa ce se vor clarifica raporturile dintre cele doua profesii, cel care va avea de castigat va fi cel care apeleaza la serviciile profesionistilor celor doua domenii distincte si fara nicio legatura una cu alta, medierea si avocatura.”

Zeno Sustac, mediator de conflicte (nu mediator "de drept")

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu